Posjeta mezarovima poginulih imama

U kategoriji Aktivnosti, Aktuelnosti Objavio Urednik

Nakon posjete šehitlucima mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović sa svojim saradnicima obišao je mezarove poginulih imama Fadil ef. Kasapovića i Salem ef. Mezita u haremu Karađoz-begove džamije i haremu Baba Beširove džamije na Balinovicu. 

Fadil ef. Kasapović rođen 10.8. 1954. godine u selu Okrugla kod Višegrada.

Gazi Husrev-begovu medresu završio je 1974. gpdine, a na Fakultetu orijentalistike u Prištini diplomirao je arapski jezik 1978/79. godine.

Kao imam radio je u mostarskim džematima Svinjarina, Jasenica, Ričina i Podhum, a uz to, jedan period vršio je dužnost sekretara Odbora Medžlisa IZ-e Mostar. 

Posebno se bio angažirao u radu s mladima, publiciranju i prodaji islamske literature. Izbijanjem agresije na Bosnu i Hercegovinu i grad Mostar potpuno se posvetio odbrani Domovine i bošnjačkog naroda.

Fadil ef. se s pravom može svrstati u red pokretača otpora budući da je s pozicije imama učestvovao u svim važnim događajima u tom periodu. Formiranjem prvih jedinca Armije RBiH Fadil ef. se aktivno uključio u njihov sastav.

Poginuo je 18. avgusta 1993. godine u Zaliku od granate HVO-a. Iza njega su ostali otac Avdo, supruga Fatima sin Velid (1988.g.) i kćerka Sumejja (1990.g.). Sin mu Halid rođen je šest mjeseci nakon njegove pogibije (1994.g). Porodica mu živi u Zenici.

Salem ef. Mezit je rođen 1950. godine u Studenčici kod Konjica, od oca Mustafe i majke Fatime.

Osnovnu školu završio je u Goranima kod Konjica. Vanredno je pohađao Gazi HUsrev-begovu medresu, a kao imam radio je u Herama, Kutama i Ljubuncima kod Prozora.

Od januara 1974. postavljen je za imama u Mokronogama kod Duvna, gdje je ostao do 1979. godine kada je postavljen za mujezina Karađozbegove džamije u Mostaru.

Godine 1990. postaje imam džamije Derviš-paše Bajazidagića u mostarskom naselju Podhum. Vojnici HVO-a ga 09.05. 1993. godine odvode iz kuće i ubijaju u susjednoj ulici.

Iza Salema ef. Mezita ostala je supruga Zemka, sinovi Edin i Izudin te kćerka Alma.

(Hasan Eminović/Preporod.info)