PRIKAZ MUSLIMANA U FILMU “NOŽ” - Karčić, Hikmet (Novi Muallim, 2022)
UDK 791.43(497.1)(049.32) Film “Nož” iz 1999. godine jedan je od najpopularnijih srpskih filmova u poslijeratnom periodu. Film prati sudbinu bebe Ilije Jugović koji je prilikom masakra na Božić 1941. godine otet od strane muslimana ustaša i odgojen kao Alija Osmanović. Glavna teza filma je da su svi muslimani pravoslavci koji su primili islam iz ličnog interesa. Koliko je ovaj film bitan za srpski nacionalni interes pokazuje i činjenica da se svake godine uoči Božića prikazuje na javnim i privatnim emiterima u Republici Srpskoj i Srbiji.