UTJECAJ DRUŠTVENIH PROMJENA NA ULOGU I ODGOVORNOST NASTAVNIKA U SAVREMENIM OBRAZOVNIM SISTEMIMA - Bećirović, Senad (Novi Muallim, 2022)
UDK 37.014(497.6) 371.12:005.51(497.6) Društvene promjene imaju izuzetan utjecaj na obrazovne sisteme. Promjene u društvu kao i brzi tehnološki razvoj u posljednjih nekoliko decenija obavezuju obrazovne sisteme na reformu. Društvena uloga nastavnika kao i njegove odgovornosti i obaveze značajno su izmijenjene. Obim poslova i odgovornost nastavnika izuzetno su uvećani, a njihov status u društvu je mnogo niži. Povećanje obaveza i odgovornosti uzrokuju frustraciju i stres kod nastavnika. Pristup njihovoj univerzitetskoj izobrazbi mora biti prilagođen novim potrebama i obavezama. Permanentno obrazovanje tokom rada mora biti u funkciji nastavničkog osposobljavanja za kvalitetno suočavanje s novim obavezama i odgovornostima s kojima se prosvjetni radnici suočavaju u modernom dobu.