SURGUN - Taljić, Isnam (Novi Muallim, 2005)
ODLOMAK IZ ROMANA U RUKOPISU SOKO IZNAD ENDELUSA SURGUN Kako je Memnun, sin Haruna er-Rešida, abasijski halifa iz Šama, osvojio ostrvo Krit, a osvajači proglasili da priznaju emevijskoga halifu, koji je bio u Endelusu i koji je njih protjerao iz Kordove