MEKTEB – MISIJA I PROFESIJA - Fazlović, Vahid (Novi Muallim, 2016)
UDK 28-472-053.2 U uvodnom dijelu rada donesena su značenja pojmova misija i profesija u kontekstu mektepskog odgoja i obrazovanja. Radi jasnijeg i potpunijeg sagledavanja misije mekteba, naročita pažnja je usmjerena na etimologiju riječi mekteb i na sam historijat mekteba. U glavnom dijelu rada prezentirana je misija mekteba u širem opsegu misije islama. Naznačavajući Poslanikove, a.s., pripreme za misiju (duhovne, umne i društvene) u radu je ukazano na vezu između misije i profesije, te na potrebu profesionalnog pristupa misiji mekteba. Akcentirana je nezamjenjiva uloga mektepske nastave u savremenom dobu, usljed velikih promjena u porodici i sve prisutnijih društvenih i virtuelnih izazova, koji usložnjavaju odgojno-obrazovni rad s mladima. U rezimeu rada elaborirane su: formalne pretpostavke uspjeha mektepske misije, pitanje realnog koncipiranja nastavnih planova i programa, mogućnost realizacije rada u mektebu po uzoru na školski sistem, potreba sinhronizacije u radu mekteba i nastavnog predmeta islamska vjeronauka s ciljem postizanja efektivnijih rezultata, potreba normiranja rada muallima, stručnog usavršavanja i stimulacije muallima, te potreba ostvarivanja snažnijeg utjecaja mekteba na život i ponašanje mladih.