MOGUĆNOSTI PODIZANJA KVALITETA SARADNJE PORODICE I MEKTEBA - Halilović, Nezir (Novi Muallim, 2022)
UDK 28-472-053.2 U pogledu njegovanja vjerske tradicije bh. porodice su se tradicionalno oslanjale na institucionalnu podršku vjerskih zajednica. Tu podršku muslimanima u BiH tradicionalno nudi mekteb kao izvor i rasadnik njegovanja zdravih tradicionalnih vrijednosti i percepcije islama. Spona porodice i mekteba su djeca, a njihov dobar odgoj prva zadaća i cilj oba ova instituta. Djetinjstvo ima svoje zakonitosti, ali i zahtjeve, a porodica i mekteb imaju svoje ciljeve koje žele ostvariti kod mladih naraštaja. U domenu vjerskog odgoja i roditelji i muallimi uglavnom imaju iste ciljeve. Mogućnosti saradnje su u realizaciji istih su velike, ali postoje i određena ograničenja koja prethodno treba riješiti. U ovom radu je analizirana mogućnost daljeg podizanja kvaliteta saradnje porodice i mekteba radi što sretnijeg i kvalitetnijeg djetinjstva mladih naraštaja.