MUALLIM, POLAZNIK MEKTEBA I RODITELJ - Cikotić, Aljo (Novi Muallim, 2022)
UDK 28-37.011.3-051 28-472-053.2 Uloga koju muallim ima u mektebu i savremeni trenutak zahtijevaju od njega da bude osoba od povjerenja, odgajatelj, savjetodavac, organizator, koordinator, inovator – jednom riječju svestrana ličnost. Muallimu je u svemu uzor Allahov poslanik, Muhammed, s.a.v.s. za kojeg su u 22. ajetu kur’anske sure Al-Ahzab kaže: Vi u Allahovom Poslaniku imate divan uzor za onog koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu i koji često Allaha spominje. Allahov Poslanik, s.a.v.s., bio je na najvećem stupnju morala. Bio je čestit i pošten, istinoljubiv i pravedan, vedra čela i dobronamjeran. Govorio je polahko i jasno, oblačio se ukusno i čisto, šalio se na primjeren način. Obilazio je bolesne i ulijevao im nadu. Uspješno odgajati i obrazovati generacije muslimana može samo onaj ko je odgojen i obrazovan. Ovaj rad ima za cilj dati smjernice muallimu kako da bude što uspješniji u svome radu, a odnose se na poželjne osobine, kreativnost i inovativnost u mektebu, kao i aktivnu saradnju s polaznicima mekteba i njihovim roditeljima. Od ovog odnosa uveliko zavisi uspjeh u našim mektebima.