MUNARA: SIMBOL VJERE I MOĆI - Bloom, Jonathan M.; Pašanović, Fikret (Novi Muallim, 2004)
Esej je objavljen u magazinu Saudi Aramco World, mart-april 2002. Zbog konotacija i ugla gledanja, razmišljali smo o ostavljanju termina minaret, ali smo se ipak opredijelili za termin munara koji se češće upotrebljava među Bošnjacima. U autorovim objašnjenjima će se pojavljivati izrazi toranj, kula i sl. koji paraju naše uši, ali rad ipak mora zadržati nešto od autorovog uklona. Bilo bi interesantno napisati rad o tipovima munara u našim krajevima. Prijevod s engleskog: Fikret Pašanović