OSVRT NA DEKLARACIJU EVROPSKIH MUSLIMANA - Alešević, Ishak (Novi Muallim, 2022)
UDK 327:28(4) 342.7:28(4) Deklaracija evropskih muslimana koju je tadašnji reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić avgusta 2005. godine predstavio na Konferenciji Islamskog foruma Evrope, važan je iskorak u predstavljanju muslimana i učenja islama Evropskoj uniji (EU). Deklaracija se obraća na tri adresanta: na Evropsku uniju kojoj se izlaže stav evropskih muslimana; na muslimane koji žive u Evropi i kojima se predočava stav evropskih muslimana; i muslimanskom svijetu šta je to stav evropskih muslimana. Prema Deklaraciji, muslimani se jasno opredjeljuju i podržavaju evropske vrijednosti: vladavinu prava; principe tolerancije; vrijednosti demokratije i ljudskih prava; i “vjeri da svako ljudsko biće ima pravo na pet temeljnih vrijednosti: život, vjeru, slobodu, imetak i dostojanstvo.” Deklaracija muslimanima u Evropi nalaže da u život sprovedu “imperative svoje vjere” a to su: “Čitajte i učite! Vjerujte i marljivo radite! Budite pobožni i poštujte svoje roditelje! Budite iskreni i borite se za svoja prava! i Mislite o sutrašnjici!” Deklaracija poziva da duhovni centar islama “preuzme vodstvo u osiguravanju globalnog pravca u praktičnim stvarima” i da pokaže svijetu da je “islam ozbiljna vjera i pravična religija, da je on i atraktivna kultura i miroljubiva politika, da su islam dobri ljudi i bogata zemlja, da je islam i mudri čovjek Istoka i racionalni čovjek Zapada”. U ovom osvrtu na tekst Deklaracije evropskih muslimana i njenu recepciju u domaćoj i međunarodnoj javnosti, ističe se i, s obzirom na društveno-politički kontekst u kojem danas žive muslimani, potreba stalnog promoviranja vrijednosti i ideja iznesenih u Deklaraciji.