REDEFINIRANJE RODITELJSKE ULOGE U SVJETLU SAVREMENIH IZAZOVA (I ISLAMSKE TRADICIJE) - Baljević, Nermina (Novi Muallim, 2022)
UDK 28-457 Osnovna tema ovog rada i pored slojevitog naslova (redefinicija, roditeljska uloga, savremeni izazovi i islamska tradicija) je roditeljstvo u islamu u susretu sa savremenim trenutkom. Fokus je usmjeren na pojam, koncept, karakteristike i funkciju roditeljstva u islamu, specifičnosti roditeljstva u šerijatskopravnom smislu te ulogu i značaj roditelja. Nužno je bilo osvrnuti se i na neke od društvenih promjena, kretanja i trendova koji su uzrokovali promjene u porodici i roditeljstvu kao i na izazove koji se sad postavljaju pred islamski koncept roditeljstva. Kretanja i promjene koje se dešavaju u tom procesu sami po sebi i nisu problem, to su jednostavno zakonitosti svakog procesa koji se odvija u društvenom kontekstu. Međutim, ne znači da je svaka promjena dobra i da nosi napredak.