KAKO I ZAŠTO PONOVO POČETI ČITATI? - Alešević, Ishak (Novi Muallim, 2022)
Datim naslovom „Kako i zašto ponovno početi čitati“ , namjera nam je bila dvojaka: najprije, podsjetiti nas same na nas pređašnje koji smo po pitanju knjige i čitanja sve do polovine 19. stoljeća bili među narodima Balkana najpismeniji. Iz ovoga proizilazio je i naš socijalni i kulturni položaj, ali i ugled koji se odražavao i na naše sampouzdanje i ponos. Otuda ono u naslovu „ponovno“. Potom smo od 70. tih godina prošlog stoljeća opet bili u značajnom usponu. Ovo je trajalo dva desetljeća sve do agresije na Bosnu i Hercegovinu s proljeća 1992. Sa agresijom na zemlju i naročito planiranim i izvedenim genocidom nad nama Bošnjacima, i odmah uz genocid smišljenim raseljavanjem, po svuda se osjetilo da je grubo je presječen historijski tok jednoj državi i njenim narodima. U općem razaranju, eroziji i osiromašenju, teško je odmah bilo uočiti kako je paljevina Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH bio neronovski plan Srebrenice duha kako knjige u nas ne bi bilo, i kako se ne bi više knjiga čitala i iz nje učilo. Pa i pored ovoga, svijest o razvijanju navike čitanja još uvijek posve se sporo kod nas podiže. Potom smo, da bi potcrtali značaj i potrebu čitanja, dali prikaz stanja u ovoj oblasti u Evropi vežući ljudski progres sa stalnim čitanjem i to ne samo inteligencije nego prije svega nacije. Zatim smo se usmjerili prema porodici, najvažnijoj i najodgovornijoj ustanovi odgajanja i usmjeravanja, kojoj sugeriramo i dajemo naputak kako da djeluju kod svoje djece u pogledu razvijanja, tako i u pogledu održavanja tokom cijeloga života navike čitanja. Sa namjerom izgradnje nove generacije koja će posjedovati visoku kulturu čitanja. Završili smo s porukom da od nivoa naše načitanosti ovisi i naše islamsko, a otuda će i sve drugo imati i drugačiji prizvuk i veći kvalitet.