BOŽIJE ZAPOVIJEDI U FUNKCIJI IZGRADNJE MORALNOG ODGOJA KOD UČENIKA - Halilović, Nezir (Novi Muallim, 2022)
UDK 17:2 Izlaganje na seminaru za vjeroučitelje u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, 26. novembra 2016. U ovom radu je analiziramo pitanje morala sa posebnim fokusom na značenje morala, relativnost morala, njegova ključna obilježja, te razumijevanje morala u pedagogiji, kao i razvoj morala po psihološkim teorijama. Poslije toga je napravljena komparacija učenja o deset Božijih zapovijedi iz viđenja monoteističkih religija, te je utvrđeno da su sve te Božije zapovijedi usko vezane za pitanja morala i univerzalnih moralnih vrijednosti. Utvrđeno je da u tom pogledu sve monoteističke religije imaju identične ciljeve, iako za ostvarenje istih ponekad koriste različite upute i Božije riječi.