O POTREBI NASTAVE IZ JUDAIZMA U OSNOVNIM ŠKOLAMA U BiH / THE NEED FOR RE-INTRODUCING THE RELIGIOUS STUDIES CLASS OF JUDAISM IN B&H PRIMARY SCHOOLS - Tauber, Eli (Novi Muallim, 2022)
UDK 37.016:28(497.6) 930.85(497.6=411.16) Izlaganje na seminaru za vjeroučitelje u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, 26. novembra 2016. U ovom članku autor donosi kratki pregled povijesti obrazovanja jevrejske omladine na prostoru BiH. Početkom 20. stoljeća zabilježeno je postojanje samo jedne konfesionalne jevrejske škole u zemlji. Jevrejskom srednjem teološkom zavodu, koji je počeo s radom 1928. godine, prethodilo je osnivanje četverogodišnjeg pripremnog tečaja koji je vodio sarajevski nadrabin dr. Moric Levi. Drugi svjetski rat zaustavio je vjersko školovanje jevrejske djece. Osnovna škola – meldar bila je ukinuta, a već prije ukinuta je vjeronauka u gimnaziji. Većina profesora i polaznika Jevrejskog teološkog seminara stradali su u koncentracionim logorima, a među njima i dr. Moric Levi koji je vodio ovaj seminar i bio vjeroučitelj u Klasičnoj gimnaziji u Sarajevu. Danas, nakon punih 75. godina u kojima nije bilo vjerskog obrazovanja, od zemalja u regionu jedino se u Bosni i Hercegovini održavaju časovi vjeronauke, a pred jevrejskom zajednicom stoji izazov izrade udžbenika iz Judaizma za osnovne škole.