OBNOVITELJSKE IDEJE REISA MEHMEDA DŽEMALUDINA EF. ČAUŠEVIĆA - Aljić, Maida (Novi Muallim, 2022)
UDK 28:929 Causevic M. Dz. Ime Džemaludina Čauševića neizostavno je kada se govori o velikanima islamske misli s naših prostora na prijelazu XIX. u XX. stoljeće . Svojim angažmanom, na vjerskom, prosvjetnom, naučno-istraživačkom, kulturnom i humanitarnom polju ostvario je vrijedne rezultate. Osim što je bio reformatorski propovjednik, profesor na elitnim sarajevskim gimnazijama, član Ulema-medžlisa, reisu-l-ulema, bio je i pokretač i osnivač vjerskih staleških udruženja, te utemeljitelj časopisa i listova. Mnogi autori ga zajedno sa Mehmed ef. Handžićem ubrajaju u najznačajnije intelektualne figure među bosanskohercegovačkom ulemom u prvoj polovini dvadesetog stoljeća. Zagovarao je potrebu i nužnost obrazovanja/učenja i ta ideja je bila okosnica koja je prožimala njegove napore u: reformi vjeronaučne nastave; zastupanju rodne ravnopravnosti u sticanju znanja i vještina; podizanju svijesti o potrebi čuvanja i održavanja institucija IZ-e i razumijevanju fundamentalnih načela Kur’ana, hadisa i islamske etike. U ovom radu ukazat ćemo na neke segmente obnoviteljskog rada i prikazati nekoliko obnoviteljskih ideja.