BOŠNJACI I BOSANSKI JEZIČKI STANDARD - Halilović, Senahid (Novi Muallim, 2022)
UDK 811.163.4*3(091) 930.85(497.6=163.4*3) U radu se nastoji kritički osmotriti odnos Bošnjaka prema standardnom bosanskom jeziku. Ukratko je predstavljena jezička politika Bošnjaka u posljednjih dvadesetak godina, koja nema institucionalni okvir, nego je skup manje-više odvojenih aktivnosti stručnih grupa i pojedinaca. U normiranju bosanskog jezika postignuti su solidni rezultati, ali je bilo i pretjerivanja i promašaja. U zaključku je istaknuto da bi bilo poželjno da Bošnjaci iz temelja promijene svoj odnos prema bosanskom standardnom jeziku.