SAVREMENI REFORMATORSKI POKRETI I SLABLJENJE ISLAMSKE CIVILIZACIJE - Ljevaković, Enes (Novi Muallim, 2022)
Rad je je predstavljen na naučnom skupu , Uzroci uspona i slabljenja islamske civilizacije" koji je u organizaciji Fakulteta islamskih nauka i Centra za napredne studije održan od 24- 26. juna 2009. god. na FIN-u. Sažetak Ebul-'Ala el-Mevdudi iz pakistanske Džema'at islami, Hasan el-Benna, Sejjid i Muhammed Kutb iz pokreta Muslimanska braća spadaju u red najistaknutijih mislilaca i teoretičara ova dva najznačajnija savremena islamska reformatorska pokreta koji su svojim radom i aktivnostima obilježili drugu polovinu dvadestog stoljeća. U kontekstu govora o uzrocima uspona i slabljenja islamske civilizacije mnogi savremeni istrazivači često koriste termine «dekadencija», «devijacija» i «renesansa» u sklopu vrijednosnog sistema prihvaćenog, svjesno iii nesvjesno, od modernog Zapada, koji na prikriven i perfidan način propisuje norme i kriterije za određivanje dekadencije, devijacije i renesanse, kako to lucidno ističe Sejjid Husein Nasr u svom radu pod naslovom «Dekadencija, devijacija i renesansa u kontekstu savremenog islama». Opća greška nastaje, smatra spomenuti autor, gubljenjem iz vida objektivnih, transcendentnih i nepromjenjivih islamskih normi koje jedino mogu osposobiti nekoga da sa islamske tačke gledišta sudi kada su pojedina forma ili aktivnost ili period ljudskog društva dekadentni, devijantni lii kada nose odlike istinske renesanse. Bez apsolutnoga relativno nikada ne može biti potpuno shvaćeno; bez nepromjenljivoga ne može biti ocijenjen tok promjena, naglasava Nasr u svojoj opasci. Mislioci o čijim idejema o uzrocima uspona i slabljenja islamske civilizacije ovdje govorimo, u svojim promišljanjima primijenili su upravo ovaj meted koji zagovara Nasr, a koji nedostaje modernistički opredijeljenim autorima.