TEROR U IME ALLAHA IZ PERSPEKTIVE NJEMAČKIH MUSLIMANA - Chbib, Raida (Novi Muallim, 2022)
UDK 28:323.28(430) U ovom radu donosimo pregled i sažetu analizu reakcija islamskih organizacija u Njemačkoj, i javnih debata u vezi s napadom na redakciju satiričnog sedmičnika “Charlie Hebdo”. Napadi u Parizu početkom ovegodine, izvedeni od napadača koji su se vjerovatno kao muslimani htjeli osvetiti za karikaturu Poslanika, pokrenuli su veliki val solidarnosti i brojne prosvjede u Njemačkoj. Koordinacijsko vijeće muslimana u Kölnu (KRM) nakon napada objavilo zajedničko priopćenje, u kojem je najoštrije osudilo “kukavički napad na uredništvo Charlie Hebdo”. Ovim izjavama predstavnici zajednica KRM-a prenose opće raspoloženje muslimana u Njemačkoj u javnost. Naime, osim pojedinih društveno marginalnih radikalnih primjera muslimani su uprkos konfesionalnoj i etničkoj intonaciji kao i ideološkim razlikama jedinstveni u osudi tog terorističkog čina. Prijevod s njemačkog: Muhamed Jugo