PERENIJALNA FILOZOFIJA I APORIJE VJERSKOG PLURALIZMA: GLEDIŠTA FRITHJOFA SCHUONA I S. H. NASRA - Kadić, Samedin (Novi Muallim, 2022)
UDK 17.023.32 2-67 U ovom radu se govori o promišljanjima nekih predstavnika tradicionalne škole u okviru perenijalne filozofije o multireligijskom fenomenu, pri čemu je naglasak stavljen na opservacije Frithjofa Schuona i S. H. Nasra kao istaknutih pripadnika ove filozofije ili škole mišljenja. Pitanje religijskog diverziteta je postalo posebno aktuelno u 20. stoljeću kada dolazi do međusobnog “otkrivanja” različitih religija, te samim tim porasta svijesti o religijskom univerzumu kao suštinski pluralističnom. Događa se dezintegracija tradicionalnih, singularnih i zatvorenih religijskih univerzuma unutar kojih su pojedinci rijetko imali iskustvo drugog i drugačijeg. Religijski diverzitet 20. stoljeća je nametao pitanja o smislu religije kao takve i istine kao takve. Neki su iz ovih pitanja izveli zaključak kako je religijska istina u suštini relativna. Postoji mnogo religija, a budući da su sve potencijalno istinite, to znači da nije nijedna istinita. Tako je religijski pluralizam išao na ruku rastućem nihilizmu i ateizaciji. Kao moguće rješenje aporije religijskog pluralizma Frithjof Schuon i S. H. Nasr zagovaraju tradicionalni pristup u izučavanju religijskog fenomena kao jedinstvenu perspektivu unutar filozofije religije. Unutar ove perspektive svaka religija jeste Religija, a živjeti u potpunosti jednu religiju znači živjeti Religiju kao takvu.