TARIK RAMADAN I NJEGOVA INTERPRETACIJA REFORME ISLAMA - Hodžić, Bilal (Novi Muallim, 2022)
UDK 28-426-67 28:929 Ramadan T. Profesor Tarik Ramadan rođen je 1962. godine u Švicarskoj. Unuk je osnivača pokreta “Muslimanska braća” Hasana el-Bena’. Jedan je od najznačajnijih islamskih intelektualaca današnjice. Objavio je više knjiga i članaka o muslimanima i sekularizmu, izazovima modernosti, muslimanima u Evropi, toleranciji, slobodi i drugim pitanjima. Na bosanski jezik su prevedena sljedeća djela: Biti evropski musliman, izučavanje islamskih izvora u evropskom kontekstu (2002), Evro-američki muslimani i budućnost islama (2007), Stopama Božijeg poslanika (2010), Radikalna reforma – islamska etika i oslobođenje (2011). U ovom radu ćemo istražiti reformu islama na način na koji je Tarik Ramadan interpretira. Upoznat ćemo se sa razlikom između adaptacijske i transformacijske reforme, kao i sa metodama i načinima na koji Ramadan zamišlja radikalnu reformu. Također ćemo se upoznati sa načinom na koji se reforma definiše, šta ona predstavlja i u kojim oblastima je ta reforma moguća.