KRITIKA TEORIJE KUR’ANSKE HERMENEUTIKE MUHAMMEDA ARKOUNA - SOLIHU, Abdul Kabir Hussain; Fatić, Almir (Novi Muallim, 2022)
UDK 28-23:801.73 Mohammed Arkoun’s Theory of Qur’ānic Hermeneutics: A Critique, Intellectual Discourse, 2006, Vol. 14., No 1, 19-32. Muhammed Arkoun je zaslužan za prijeko potrebnu pažnju o kur’anskoj hermeneutici. Tekstualna analiza njegovih radova pokazuje da je njegovo glavno zanimanje – metodologija interpretacije, te da je Kur’an izučavao radi metodologije. On propituje autentičnost Kur’ana kao i njegovu istinu. Njegovo izlaganje više se čita kao matematika, a ne tekstualna analiza. Posljedično tome, njegova metodološka rasprava umnogome je zanemarena.