“NE MOŽETE SLUŽITI BOGU I NOVCU...”: Razgovor sa sestrom Terezom Furkadas - Forcades, Teresa; Kostić, Ivan Ejub (Novi Muallim, 2022)
UDK 2-11:141.72(047.53) Sestra Tereza Furkadas (Teresa Forcades) pripada redu katalonskih benediktanki, magistrirala je teologiju na Harvardu i doktorirala javno zdravstvo na Univerzitetu u Barseloni. Ova kontroverzna časna sestra, koju smatraju ikonom evropske levice i najradikalnijom časnom sestrom Evrope, u svojim predavanjima oštro kritikuje kapitalizam i patrijarhalnost Katoličke crkve, boreći se za prava žena u crkvenoj i javnoj sferi. Objavila je nekoliko studija na temu teologije i feminizma, a među njima i knjigu Feministička teologija kroz istoriju. Zbog svog aktivizma, stava prema Katoličkoj crkvi koju je proglasila “mizoginom i patrijarhalnom” i javnog podržavanja prava žena na abortus, dobila je oštre kritike Vatikana. Osim toga, jedna je od najoštrijih kritičarki farmaceutske industrije i autorka knjige Zločini velikih farmaceutskih kompanija. Zagovornica je katalonske nezavisnosti i jedna od osnivačica progresivnog antikapitalističkog društvenog pokreta Proces Constituent. Sa sestrom Furakadas o identitetu, feminizmu, slobodi, kapitalizmu ali i drugim pitanjima razgovarao je Ivan Ejub Kostić.