INTERPRETACIJA SUNNETA U ČASOPISU EL-HIDAJE - Rama, Besim (Novi Muallim, 2022)
UDK 050(497.6)(049.3) Kada je riječ o sunnetu Allahovog Poslanika a.s., poznato je da se sunnetom smatra sve ono što je Poslanik a.s., govorio, radio ili svojom šutnjom odobrio prije i poslije poslanstva, te njegove fizičke i moralne osobine, a to ujedno predstavlja i hadis prema mišljenju muhadisa, jer oni smatraju da su riječi sunnet i hadis sinonimi. Iz aspekta s kojeg je obrađena ova tema pod nazivom naziv “Interpretacija sunneta u časopisu El-Hidaje” prihvatit ćemo mišljenje muhadisa da su sunnet i hadis sinonimi. U ovom radu analizirani su svi brojevi časopisa El-Hidaje, od prvog broja izdatog 1936. godine do zadnjeg izdatog broja 1945. godine, Pri izradi ovog rada korištena je metoda analize sadržaja, deskriptivna te komparativna metoda. Analiza je provedena na šest tekstova i to: dva teksta Mehmeda Handžića, dva teksta Muhammeda Tufe i dva teksta Kasima Dobrače. Svi ovi tekstovi tretiraju sunnet ili hadis u skladu sa navedenom definicijom sunneta. Rad se sastoji od četiri dijela i to: u prvom dijelu navedena je kratka historija časopisa El-Hidaja. U drugom dijelu se govori o Mehmedu Handžiću i njegovoj interpretaciji sunneta u ovom časopisu; u trećem dijelu o Muhammedu Tufi i njegovoj interpretaciji sunneta u ovom časopisu, i u četvrtom o Dobračinom tumačenju hadisa u ovom časopisu.