OSMAN-KAPETANOVA MEDRESA I NJEN ZNAČAJ ZA KADILUK GRAČANICA U PERIODU OD 1800. DO 1945. GODINE - Šabanović, Mersed (Novi Muallim, 2022)
UDK 373.5.014.521:28(497.6 Gračanica)”1800/1945” Osman-kapetanova medresa je u različitim formama i oblicima djelovala i funkcionisala u Gračanici u periodu od 1800. do 1947. godine. Ova medresa je predstavljala glavnu vjersko-obrazovnu instituciju gračaničkog kadiluka. To je bila ustanova koja je obrazovala i odgojila veliki broj učenika i koja je predstavljala intelektualno, vjersko i kulturno središte ovog kadiluka. Medresu je osnovao Osman-kapetan Gradaščević, otac čuvenog Husein-kapetana Gradaščevića. Osman-kapetan je iza sebe ostavio veliki imetak iz kojeg se finansirao rad i djelovanje medrese, od njenog osnivanja pa sve do gašenja ove ustanove. Osman-kapetanova medresa je doživjela sudbinu svih medresa u Bosni i Hercegovini tog vremena. Sve reforme nastave koje su provedene u ostalim medresama u Bosni i Hercegovinu, provedene su i u Osman-kapetanovoj medresi. Reforme su izvršene u cilju poboljšanja znanja učenika, podizanja kvaliteta nastave i praćenja suvremenih trendova u školstvu. Učenici su završavali medresu i pripremali se da stupe u vjersku službu u svojstvu imama i muallima u raznim mjestima gračaničkog kadiluka a i šire. Svršenici ove medrese su sticali zavidan nivo obrazovanja te su nastavljali školovanje na višim školama u Bosni i Hercegovini, kao i u Istanbulu. Veliki broj učenika medrese nakon završetka školovanja obnašao je funkcije muderisa, kadija, muftija, šerijatskih sudija a jedan broj njih prihvata se zanatskog posla ili poljoprivrednih djelatnosti. U periodu rada Osman-kapetanove medrese, kroz ovu odgojno-obrazovnu ustanovu prošlo je jako mnogo istaknutih muderisa. Svi oni su na neki način ostavili trajan pečat na rad i djelovanje ove institucije. Uvažavajući svetost i autoritet učiteljskog poziva oni su nastojali opravdati svoj angažman i ponuditi najkvalitetnije znanje svojim učenicima i osposobiti ih za vjersku službu te dalje školovanje. Osman-kapetanova medresa sagrađena je u pseudo-maurskom stilu i predstavlja tipičan primjer arhitekture austrougarskog perioda. Medresa u Gračanici je tokom povijesti opravdala svoje postojanje i ispunila cilj koji joj je zavještao njen osnivač i vakif. Ona predstavlja simbol i ponos cijelog gračaničkog kraja i ovog dijela Bosne i Hercegovine.