NADZORNIČKI IZVJEŠTAJ ZA DARUL-MUALLIMIN U SARAJEVU IZ 1916. GODINE: (Tragom jednog arhivskog dokumenta) - Kujović, Mina (Novi Muallim, 2022)
UDK 373.5.014(497.6 Sarajevo)”1916”(049.3) Darul-muallimin je bila škola u kojoj su se obrazovali đaci koji su nakon završenog školovanja trebali podučavati djecu, kao muallimi u mektebima i kao muderisi u nižim medresama. U Sarajevu je Darul-muallimin, kao državna škola, djelovala u dva perioda, prvom od 1860. do 1878. godine i u drugom od 1892. do 1918. godine. Kako je to bila državna škola, povremeno su državni školski nadzornici nadgledali njen rad i tom prilikom prosvjetnim organima podnosili izvještaje o inspiciranju, “pedagoškoj kontroli” rada u Škole. U periodu od 1911. do 1917. godine književnik Edhem Mulabdić je obavljao funkciju okružnog školskog nadzornika za grad Sarajevu, pa je tako nadzirao i pedagoški rad u Darul-mualiminu. Nakon što je početkom 1916. godine boravio pet dana u ovoj školi i pratio nastavni proces te koliko su znanja đaci usvojili, o svojim je zapažanjima kao i prijedlozima za poboljšanje njenog rada sačinio detaljan Izvještaj. U prilogu donosimo najvažnije dijelove iz Izvještaja, koji se odnosi, kako na rad nastavnika tako i na znanje samih đaka. Iz ovog je moguće sagledati u kakvim je uvjetima djelovala škola Darul-muallimin početkom 1916. godine i kako su se odvijali nastavni procesi.