RELIGIJA U PRIMARNOM PRAVU U EVROPSKOJ UNIJI (II): Proces nastanka pravnih formulacija u ugovorima Evropske unije u pitanju religije i vjerskih sloboda - Baščelić, Muhamed (Novi Muallim, 2022)
UDK 342.731:061.1EU 2:321.7 Primarno pravo EU u procesu nastanka integriše sve pozitivne elemente humanističkih i religijskih aspekata u društvu temeljeći svoj postupak na Ugovorima o pristupanju u EU i vrijednosnim sistemima koje je definisalo. U unutrašnjem pitanju moralno-pravnih normi i vjerskog identiteta, EU je Lisabonskim ugovorom zvanično definisala pitanje horizontalnih i vertikalnih vrijednosnih konflikata u pitanju religije i vjerskih sloboda. Ovi vrijednosni konflikti u svojoj suštini podrazumijevaju veliki stepen integracije oko zajedničkih vrijednosti temeljeći to na toponimima Jerusalema, Atine i Rima. Lisabonskim ugovorom je EU riješila brojna pitanja Primarnog prava EU na kojima temelji svoju opstojnost kao “supranacionalna organizacija” ali pitanje svog duhovnog i vjerskog identiteta formalno pravno još nije do kraja i potpuno definisala. U raznolikosti društvenog ambijenta i vjerskih identiteta na prostorima Evrope eventualnim imenovanjem jednog duhovnog subjekta, kao nosioca duhovnog identiteta u EU, bilo bi u suprotnosti sa sadašnjim proklamovanim primarnim pravnim principima i humanističkim opredjeljenjima. Međutim, ukoliko bi ta pravna definicija u označavanju historijskog i duhovnog identiteta obuhvatila sve duhovne aspekte evropskog društva pojedinačno, onda bi Primarno pravo u EU dobilo novu vrijednost.