MUSLIMANSKO ISKAZIVANJE VJERE U EVROPI DANAS - Karić, Enes (Novi Muallim, 2022)
U ovoj raspravi Enes Karić razmatra pitanja koja se danas u literaturi postavljaju, kako na teorijskoj tako i na praktičnoj razini, u vezi sa islamom i muslimanima danas u Evropi. Karić smatra da je nužno islam i Evropu gledati u perspektivi: i islam i Evropa, i ne zagovarati perspektivu koja bi suočila islam sa Evropom na način isključivanja ili na način sukoba. Karić nudi tumačenje islama kao inkluzivne i žive vjerske, kulturne i civilizacijske pojave. Ali, isto tako, Karić na Evropu gleda kao na otvoreni kontinent, na kojem se na islam ne treba gledati kao na novodošlu vjeru.