Islam i muslimani u zapadnom svijetu: KUDA IDU AMERIČKI MUSLIMANI? - Agić, Senad (Novi Muallim, 2022)
Tek nakon terorističkih napada 11. septembra, 2001. godine na vidjelo su izišli svi nedostaci organizacija americkih muslimana. Ove su muslimanske organizacije sasvim podbacile u smislu osmišljavanja dugoročnog razvoja zajednice muslimana u SAD, jer se u svojim programima nisu na odgovoravajući način bavile vanjskom politikom, vjerski inspiriranim nasiljem, ulogom žene, interpretacijom Kur’ana i političkim aktivizmom. Stoga možemo kazati da je stanje američkih muslimana danas izuzetno teško. Osnovni uzrok ovakvog stanja valja tražiti u okolnosti da muslimanska zajednica SAD-a ne obrazuje svoju vlastitu ulemu. Danas ljekari, veterinari ili inžinjeri postaju promotor islamskog obrazovanja u Americi, zamjenjujući tradicionalnog alima koji je svojevremeno bio izvor znanja islamske tradicije. Tako ISNA, ICNA, CAIR, džamije i islamski centri pod kontrolom laički obrazovanih muslimana na Zapadu zamjenjuju hiljadugodišnju tradiciju islamskih nauka razvijanih preko specijalističkih islamskih disciplina koje su zahtijevale potpunu predanost učenju na principu učitelj-učenik i izdavanje odgovorajućih idžaza (diploma) svršenicima visokih teoloških škola. Današnje konferencije, konvencije, seminari i elektromediji zamjenjuju mukotrpno, sistematsko i dugotrajno metodsko studiranje Kur’ana, Hadisa, logike, retorike i što je važnije, pedagogije, metodike, tehnike discipliniranja duha tj. islamskih metoda i načina samopročišćenja. Dok čak i ekonomski siromašnije muslimanske zemlje posjeduju svoje obrazovne islamske institucije i učene alime da svojoj zajednici pruže neophodnu duhovnu i psihičku podršku, dotle je zajednica muslimana Amerike gotovo potpuno lišena ovog važnog društvenog oslonca. Kao posljedica intelektualnog siromaštva, javlja se tendencija da se gotovo sve muslimanske organizacije zajedno sa džamijama i islamskim centrima jednostrano usredsređuju samo na jedan segment društvenog djelovanja – politiku.