UTICAJ PORODICE NA FORMIRANJE LIČNOSTI - Hilić, Hasan (Novi Muallim, 2022)
Porodica je je prvi kolektiv u kome se čovjek razvija i jedina ljudska zajednica što je dijete poznaje u prvim godinama svoga života. U njoj stiče svoja prva iskustva i to vrijeme je presudno za oblikovanje osnovnih crta ljudske ličnosti. Razvijajući se tjelesno, a pogotovu na psihičkom planu u čovjeku se dešava jedan dugotrajan proces koji se naziva identifikacija. Dijete se emocionalno povezuje s odraslim ljudima oko sebe ugrađujući u sebe mnoge njihove osobine. U tekstu je posebno fokusirana pozitivna i negativna identifikacija djece, uloga majke kao uzora i glavnog odgajateja, kao i uloga oca.