PORODIČNA PSIHODINAMIKA I KOHEZIJA KAO PREDIKTOR USPJEHA UČENIKA U ŠKOLI - Jahić, Mirzeta (Novi Muallim, 2022)
UDK 316.356.2 Vrijeme u kojem živimo je vrijeme kada se porodica, odgojni principi i međuljudski porodični odnosi brzo mijenjaju, te gube na kvalitetu i značajnosti. Ovo je vrijeme u kojem se zaboravlja da je porodica sredina u kojoj dijete stiče prve socijalne kontakte, ostvaruje prve međuljudske odnose, stiče predstave o međuljudskim odnosima i sagledava svoj položaj u društvu. U tom kolektivu dijete bi trebalo da nailazi na razumijevanje, zaštitu, pomoć, sigurnost i ljubav što učvršćuje vezu među članovima porodice. U porodici se razvija i stabilizuje emocionalni život ličnosti, stiču temeljne strukture ličnosti, formiraju osnove pogleda na svijet, razvija osnovna radna, estetska i moralna kultura djece. Roditelji imaju najvažniju ulogu i zadatak, a to je da kroz porodične situacije kreiraju i formiraju zrelu, sposobnu, marljivu i čestitu ličnost. U današnje vrijeme, koje karakteriše brzi ritam življenja i prezaposlenost, uloga porodice postaje složenija i delikatnija za socijalizaciju i emocionalnu stabilnost djece. Porodica ima veliku ulogu u odgojno-obrazovnom procesu i značajno utiče na uspjeh djece u školi. Suze koje poteknu niz dječije obraze su najčešće zbog neskladnih odnosa u porodicama, neruzmijevanja dječijih problema od strane roditelja, nebriga roditelja o djeci zbog prezaposlenosti ili zbog lošeg socio-ekonomskog statusa porodice. Svađe među roditeljima i razvod braka su problemi koji utiču na cjelokupan razvoj, pa samim tim i na postizanje odgojno-obrazovnih rezultata djece u školi. Ovo je vrijeme kada je u porodicama sve važnije od porodice, bračnog druga, djeteta, roditelja, roditeljskih sastanaka, dječijih domaćih zadaća, porodičnih okupljanja i uživanja u blagodatima porodice koju nam je Bog podario.