PROCJENA STRAHA OD OCJENJIVANJA - Bajramović, Amna; Vuković, Edita; Herceg, Harun (Novi Muallim, 2022)
UDK 159.9 371.26 Strah od ocjenjivanja je tematika koja je u školstvu uvijek aktuelna i prisutna. U kojoj mjeri i na koji način se ispoljava strah od ocjenjivanja kod učenika osnovne i srednje škole, na osnovu procjene nastavnika i profesora predmetne nastave je i tema ovog istraživanja. Metoda ovog rada je provođenje anketiranja nastavnika/profesora predmetne nastave u osnovnoj školi u Travniku i srednjoj školi u Jajcu. U pitanju je transverzalno istraživanje. Ispitanici su dobrovoljno sudjelovali u istraživanju. Instrument istraživanja pored osnovnih podataka o ispitanicima sadrži skaler procjene od 21 dio (item) o strahu od ocjenjivanja, koji je podijeljen na tri subskale o psihosomatskim reakcijama, strahu od neuspjeha i socijalnoj devalvaciji. Rezultati istraživanja pokazuju da je strah od ocjenjivanja prisutan kod učenika u značajnoj mjeri, ali i da su sva tri oblika ispoljavanja straha od ocjenjivanja: psihosomatske reakcije, strah od neuspjeha i socijalna devalvacija prisutniji, odnosno izraženiji kod učenika srednje škole u odnosu na učenike koji pohađaju osnovnu školu, uz 99% pouzdanosti. Zaključak je da bi trebalo naći način da se ublaži strah od ocjenjivanja prvenstveno kod učenika srednje škole u odnosu na učenike osnovne škole u predmetnoj nastavi. Naš prijedlog za nova istraživanja je veći broj ispitanika, da se uporede učenici u razrednoj i predmetnoj nastavi, da se u analizu uključe spol učenika i njihov školski uspjeh da bi se pronašlo adekvatno rješenje za ublažavanje straha od ocjenjivanja kod učenika.