UTICAJ RELIGIOZNOSTI NA KVALITETU BRIGE RODITELJA DJECE SA INVALIDITETOM - Babajić, Damir; Mehmedinović, Senad (Novi Muallim, 2022)
UDK 28:376.1-056.24 Cilj ovog istraživanja je bio ispitati uticaj religioznosti na kvalitetu brige kod roditelja djece sa invaliditetom. Istraživanjem je obuhvaćen ukupan uzorak od 94 ispitanika sa područja Tuzlanskog kantona, od čega je 50% bilo majki (N=47) i 50% očeva djece sa invaliditetom (N=47). U svrhu provjere postavljenog cilja istraživanja korišten je multidimenzionalni instrument za procjenu religioznosti, kao i skala kvalitete brige koja je konstruisana za potrebe ovog istraživanja. Podaci istraživanja obrađeni su metodom parametrijske i neparametrijske statistike. Za provjeru postavljene hipoteze istraživanja primijenjena je regresijska analiza. Na osnovu dobijenih rezultata istraživanja može se zaključuti da religioznost utiče na kvalitetu brige kod roditelja djece sa invaliditetom.