KAKO JE OSLOBOĐENJE IZVJEŠTAVALO O SUĐENJU KASIM EF. DOBRAČI - Karčić, Hikmet (Novi Muallim, 2022)
UDK 929 Dobrača K.(046) U septembru 1947. godine počelo je suđenje Kasimu ef. Dobrači, Mahmutu Traljiću, Dervišu Korkutu i drugim muslimanskim alimima i intelektualcima. Suđenje je sprovedeno s ciljem diskreditacije optuženih u javnom životu. Zvanične optužbe su bile da su sarađivali sa fašističkim okupatorima i da su planirali rušenje postojećeg ustavnog poretka. Sarajevski dnevni list Oslobođenje je svakodnevno obimno izvještavalo sa suđenja. Cilj ovog rada je da predstavi kako je Oslobođenje izvještavalo sa suđenju, analizirajući korišteni jezik i terminologiju. Na ovaj način smo nastojali da osvijetlimo jedan djelić neistraženog perioda u socijalističkoj Jugoslaviji.