ISLAMSKA EKONOMIJA PROPAGIRA DRUŠTVENO ODGOVORNO POSLOVANJE - Efendić, Velid; Avdukić, Alija (Novi Muallim, 2022)
UDK 336.71:28] Islamska ekonomija i finansije su nakon nedavne finansijske krize (2008) posebno dobile na značaju. Porast interesovanja za islamsku ekonomiju i proizvode islamskih finansijskih institucija pripisuje se njihovoj društvenoj odgovornosti koja često izostaje u konvencionalnim finansijskim sistemima. Cilj ovoga rada jeste da analiziramo principe islamske ekonomije kroz prizmu principa društvene odgovornosti slijedeći koncept Carrollove četiri dimenzije. Analizom i kompariranjem koncepta društvene odgovornosti i principa islamske ekonomije sintetizirali smo dodirne tačke i diskutirali njihove osnovne elemente. Rezultati istraživanja pokazali su da principi islamske ekonomije uspješno inkorporiraju principe društvene odgovornosti. To jeste, principi islamske ekonomije usaglašeni su s ciljevima šerijata (maqasid) koji po svojoj prirodi promoviraju društveni interes i socijalnu pravdu. Slijedom navedenog, naši nalazi upućuju na potrebu da se principi islamske ekonomije značajnije implementiraju u praksama islamskih finansijskih institucija i time obezbijedi ostvarivanje ciljeva šerijata. Na ovaj način Islamska ekonomija bit će u službi društvenog blagostanja i suštinski će se podudarati sa svim općeprihvaćenim principima društvene odgovornosti.