OD CILJA ODGOJA I OBRAZOVANJA DO ISHODA PROCESNOG MIŠLJENJA: (Jedan primjer konkretizacije cjelovito razvijene ličnosti kao cilja odgoja i obrazovanja) - Slatina, Mujo (Novi Muallim, 2017)
UDK 37.015.2 U nastavnoj praksi pitanje konkretizacije cilja odgoja i obrazovanja uvijek je bio problem koji je zadavao niz dilema, izazivao mnoga neslaganja i polemike. Ovo pitanje nije se dovoljno dobro sagledavalo kao proces iz kojeg bi slijedile konkretne pedagoške odrednice. U ovom procesu bilo je i puteva i staza, ali ne i dovoljno jasnih putokaza. U ovom radu autor pokušava ukazati na cjelinu jednog putokaza koji polazi od antropološke osnove cjelovito razvijene ličnosti kao cilja odgoja i obrazovanja, preko ljudskih potreba, učenja uopće, taksonomije obrazovnih ciljeva pa sve do ishoda učenja. Putokazi nam trebaju kako nam se teorija i praksa odgoja i obrazovanja ne bi našle u slijepoj ulici.