IMAMO PROBLEM JER NE SASTAVLJAMO SVE DIJELOVE SLAGALICE: Razgovor s profesoricom Shuruq Naguib - Naguib, Shuruq; Kostić, Ivan Ejub (Novi Muallim, 2022)
UDK 28-254(047.53) 141.72:28(047.53) Shuruq Naguib je svoj doktorat iz islamskih nauka stekla na Univerzitetu u Mančesteru, na Odsjeku za bliskoistočne studije. Njeno istraživanje obuhvata dvije ključne oblasti: klasičnu i predmodernu intelektualnu i tekstualnu tradiciju, posebno hermeneutiku Kur’ana i obredoslovlje, i muslimanske odgovore na modernost, s fokusom na to na koji način savremene muslimanske učenjakinje kao i one iz 20. stoljeća iščitavaju tradiciju, kako bi na intelektualnom i društvenom nivou razvile svoj vjerski autoritet kao poznavateljice tradicije. Posljednjih godina profesorica Naguib razvila je interes za temu islama u Velikoj Britaniji te je kao ko-autorica učestvovala u izradi studije “Muslim Women Reading Religious Texts in Britain and Egypt” (2010-2011). Također je uključena u pružanje podrške proučavanju islamskih nauka u Velikoj Britaniji kroz svoj položaj privremene kopredsjedavajuće Britanske asocijacije za islamske nauke (BRAIS). U ovom intervjuu smo s prof. Naguib smo razgovarali o pitanjima koja su u fokusu njenih istraživačkih interesa, a koji obuhvataju: klasičnu egzegezu Kur’ana (intertekstualnost i hermeneutika); predstavljanje žena u Kur’anu; obredoslovna etika u islamu; rod u islamskoj misli; savremene tumačice Kur’ana (muslimanski feminizam); (dis)kontinuitet između tradicionalne i savremene islamske misli; Bintuš-Šati’: prva sunijska egzegetkinja i hermeneutičarka.