RIJEKA DRINA U POLITIČKOM PROJEKTU “VELIKE SRBIJE” - Kuka, Ermin (Novi Muallim, 2022)
UDK 911.3:32(282.249) Rijeka Drina je više od dva stoljeća u centru pažnje i interesiranja srpskog nacionalističkog pokreta i zagovornika velikosrpske ideologije i politike. Tu činjenicu dokazuju povijesna događanja, kao i rezultati brojnih teorijskih i empirijskih znanstvenih istraživanja. U kontinuitetu srpske nacionalističke ideologije, politike i prakse “Velike Srbije”, rijeka Drina ima posebno mjesto i značaj. U tom smislu, rijeci Drini je dodijeljeno mitološko, ali i simboličko značenje, kojima se rijeka Drina prikazuje kao kičma i tijelo srpske nacije. Strateški cilj srpske nacionalističke politike je, u kontinuitetu, “eliminiranje rijeke Drine kao granice među srpskim zemljama”.