SUFIJSKI MOTIVI U BOSANSKOM PJESNIŠTVU: (motiv vina, ljubavi i ljepote) - Behlulović, Suad (Novi Muallim, 2022)
UDK 28-428.5 821.163.4(497.6).09 Istinski procvat i pravi razvoj, naša književnost, i u prozi u i poeziji, doživljava sa dolaskom islama. Uključivanjem u islamski kulturno – civilizacijski krug, naši autori po ugledu na orijentalno književno naslijeđe, naročito kada je riječ o divanskom pjesništvu, ispisuju stihove koji su nerijtko, zahvaljujući bogatstvu svoga izraza, svojoj sadržajnosti i dubokoj duhovnoj poruci, te izuzetnom majstorstvu bosanskih autora, nadmašivali i stihove svojih prethodnika na koje su se ugledali. Mnoštvo je tema i motiva koji su probudili inspiraciju naših pjesnika da o njima na svoj način progovore. Tesavvuf je najinspirativnija i najprisutnija tema u poeziji i djelima naših pjesnika. Sufijsko učenje o svijetu i životu, i sistem življenje koji su nerijetko i sami praktikovali, ostvario je veliki uticaj na njih. Naročito je značajan uticaj ovog stvaralaštva u prikazu tog duhovno – spoznajnog apekta svijesti naših ljudi. Tačnije, primijetna je tendencija naših pjesnika, da svojim stihovima u našem čovjeku pobude istinski osjećaj privrženosti Bogu i želju za usklađivanjem životnog puta u skladu sa Njegovim htijenjem i odredbom. Posmtrajući njihova djela, možemo primjetiti da u njima dominiraju tri osnovna motiva: ljubav, vino i ljepota.