INKLUZIVNO OBRAZOVANJE U BOSNI I HERCEGOVINI: UTOPIJA ILI PUT DO HUMANIJEG DRUŠTVA? - Cerić, Haris (Novi Muallim, 2022)
UDK 376.1-056.26/.36(497.6) Nakon gotovo petnaest godina provedbe koncepta inkluzivnog obrazovanja u Bosni i Hercegovini, konačno bi bilo vrijeme napraviti jednu ozbiljnu “inventuru” stanja teorije i prakse inkluzivnog obrazovanja. S obzirom na to da bi za takvo nešto bilo neophodno napraviti jedno opsežno istraživanje, kako bi se mogli donositi utemeljeni zaključci i projekcije, ovaj će se tekst bazirati tek na opservacijama i promišljanjima koja se odnose na pokušaj redefiniranja “posebnih potreba” kao jednog od ključnih pojmova koji se vezuju uz koncept inkluzivnog obrazovanja, te ukazivanja na diskrepanciju između postojećih zakonskih rješenja u pogledu inkluzivnog obrazovanja i prakse inkluzivnog obrazovanja, koja otežava ostvarivanje inkluzivnog društva u Bosni i Hercegovini.