SWOT ANALIZA PRIORITETNIH PODRUČJA POBOLJŠANJA KVALITETA ODGOJNO-OBRAZOVNOG RADA U MEDRESAMA - Sijamhodžić-Nadarević, Dina; Slatina, Mujo; Isanović-Hadžiomerović, Amina; Avdić, Elma (Novi Muallim, 2018)
UDK 005:37.014.5:28(497.6) U radu se prezentira manji dio rezultata prikupljenih SWOT analizom za prioritetna područja poboljšanja kvaliteta odgojno-obrazovnog rada u medresama. Istraživanje je provedeno u svim u bosanskohercegovačkim medresama. Primijetili smo priličan raspon različitih razvojnih potreba medresa koji u komunikativnoj međusobnoj razmjeni može biti od koristi svakoj medresi. Različiti uvjeti u kojima medrese rade svjedoče ove razlike. Primijećeno je da postoje prioriteti koje medrese svojom unutarnjom organizacijom mogu riješiti, ali i oni koje medrese ne mogu same riješiti bez snažnije podrške države, osnivača, lokalne zajednice i dobronamjernih sponzora. Ovo istraživanje dalo je dobar broj informacija i istraživačkih rezultata koje ovdje u manjem obimu prezentiramo i predočavamo javnosti. Zbog opće problematizacije i tematizacije problema, a što naglašavamo ovim radom, izostavili smo statističke pokazatelje razlika među medresama koje smo dobili obradom podataka. Zato smo iznijeli samo generalni prikaz deskriptivnih statističkih parametara kojima su označene prednosti i slabosti, prilike i prepreke dobivenih istraživanjem.