NAVIKE I ISKUSTVA KORIŠTENJA INTERNETA MEĐU SREDNJOŠKOLCIMA S AKCENTOM NA PRISUTNOST NASILJA PREKO INTERNETA (DOŽIVLJENOG I POČINJENOG) - Kos-Burić, Edina; Arnaut, Sumedin (Novi Muallim, 2018)
UDK 159.97-053.2:004.738.5 Istraživanjem smo nastojali utvrditi opće navike korištenja interneta među srednjoškolcima, a potom i stepen prisutnosti cyber nasilja (doživljenog i počinjenog) u ovoj specifičnoj populaciji. Na prigodnom uzorku utvrđeno je da internet za edukaciju koristi samo 9 % ispitanika, roditelji su nedovoljno uključeni u ono šta njihova djeca rade na internetu i koliko vremena provode uz ovaj medij; gotovo dvije trećine mladih izjasnilo se da internet koristi kao bijeg od stvarnosti, više od 90 % učenika ima potrebu da duže ostaje na internetu nego li su planirali; trećina ispitanika upravo zbog interneta ne uspijeva završiti svoje obaveze; učenici preko interneta doživljavaju i čine različite oblike nasilja. Rezultati do kojih smo došli ukazuju na potrebu za osmišljavanjem efektivnih načina suzbijanja i reagovanja na pojavu nasilja na internetu i ovisnosti o internetu, ali i sugeriraju nužnost osmišljavanja adekvatnih preventivnih programa i promoviranja zdravih navika korištenja interneta. Dakako, programi ovakve prirode zahtijevaju interdisciplinaran pristup i međuinstitucionalnu saradnju. S tim u vezi, rezultati istraživanja su prezentirani na okruglom stolu u kojem su učešća uzeli predstavnici institucija, udruženja, kao pojedinci kojih se ova problematika direktno ili indirektno tiče. I ovaj skup je rezultirao korisnim zaključcima koji su istraživačkim rezultatima dali osebujnu iskustvenu i multidisciplinarnu dimenziju.