ČOVJEK I NJEGOV “METAFIZIČKI” DVOJNIK - Kozlić, Spahija (Novi Muallim, 2018)
UDK 159.97:004.738.5 Rad se fokusira na sve očitiju fluidnost čovjeka u virtualnoj sferi, prostoru koji nasta naučno-tehničkom ekspanzijom s kraja dvadesetog i početkom dvadeset i prvog stoljeća. S tim u vezi, od presudne je važnosti danas hermeneutički raspraviti kako polazišta tako i ishodišta povijesnog, naučnog i virtualnog uma te, kako bi se izbjeglo bilo kakvo dogmatiziranje, ostaviti otvorenom mogućnost neke nove civilizacijske tačke koja će možebitno biti rezultat još nezavršene tehničke ekspanzije. Savremena sprega kapitala i nauke (vidljiva u njenim gotovo naučno-fantastičnim zahtjevima) pokazuje tendenciju proširivanja kruga djelatnosti tehnike, pa će elaboracije o slobodi nužno poprimati nove horizonte, takve horizonte koji će, moguće je, nametnuti novu ideju čovjeka i drukčije razumijevanje slobode. Savremena tehnika (posebno informatička), koja je otvorila novo, virtualno polje društvenosti, i dalje će (i)zazivati čovjeka. Pitanje je samo kada će proširiti svoj krug i čime će ponovo očarati, ili bolje, začarati čovjeka.