KOME IGRE NA SREĆU, ZAPRAVO, DONOSE SREĆU: KRATKA EKONOMSKA ANALIZA - Halebić, Jasmin (Novi Muallim, 2018)
UDK 343.56:336(497.6) 794.8:336(497.6) Rad ispituje neke od uobičajenih istraživačkih uvida o igrama na sreću glede njihovog tehnološkog aspekta i utjecaja na zdravlje te se nešto detaljnije osvrće na ekonomske efekte igara na sreću. U radu je predstavljen kratak pregled relevantne literature uz komparaciju sa stanjem u FBiH. Istraživački obujam je uokviren granicama FBiH s analizom podataka iskazanim prema klasifikaciji djelatnosti u BiH. Rezultati rada ukazuju na to da igre na sreću koriste uvozne tehnologije koje omogućuju brzo, kontinuirano i opetovano klađenje, osmišljene da rezultiraju većim gubitkom pri dužem igranju uz izazivanje jake ovisnosti i gubljenje pojma o vremenu i (izgubljenom) novcu. Problematični kockari, čija se ovisnost prelijeva na porodice i lokalne zajednice, jesu meta kockarnica koje nastoje upravo na takvim pojedincima maksimizirati svoje prihode. Motreno iz ekonomskog analitičkog ugla, igre na sreću ostvaruju veće prihode po zaposlenom i isplaćuju niže plaće u odnosu na prosječne prihode i plaće u FBiH. Profitabilnost, koja se u FBiH iz godine u godinu povećava, u području igara na sreću se ne distribuira razmjerno zaposlenima u toj djelatnosti. Ovakvo stanje pogoršava i rodnu nejednakost u FBiH, a negativno se reflektira i na razvoj lokalnih biznisa.