ISLAMSKA DUHOVNOST KAO MODEL U TRETMANU OVISNIKA - Bugari, Sulejman (Novi Muallim, 2018)
UDK 159.9:28 616.89-056.8:28 Dok tone u ovisnost bilo koje vrste, čovjeku su narušeni svi aspekti njegova života. Liječiti ovisnost znači liječiti i cjelokupno ljudsko biće u svim njegovim dimenzijama. Čovjek je cjelina i sastoji se od tijela, duše i duha. On ima vegetativni, emocionalni, senzitivni, psihički i duhovni život. Ispustiti samo jednu od bitnih ljudskih karakteristika znači da će i liječenje biti manjkavo, a samim time osuđeno na neuspjeh. Ne možemo liječiti tijelo, a zanemariti psihu i emocije. Tokom svakog liječničkog tretmana govori se o psihičkom, tjelesnom i socijalnom aspektu ovisnosti, kao i o svim negativnim posljedicama koje se manifestiraju u životu ovisnika. Stoga, ovisniku u njegovom nastojanju da se oslobodi svoje ovisnosti pomažu liječnici psihijatri, socijalni radnici, psiholozi, psihosmatski terapeuti itd. Neće nam uspjeti potpuno izliječiti ovisnika ako ne uključimo i duhovnu terapiju. Duhovna terapija, jedna od karika u savremenom pristupu i tretmanu ovisnosti, ima potencijal i može odigrati važnu ulogu u izgradnji i jačanju zdravih kapaciteta i potencijala kod pojedinca, a u cilju njegovog ozdravljenja i građenja zdravije ličnosti. Međutim, da bi neko bio dobar terapeut, mora biti spreman prihvatiti i priznati duhovne komponente bolesnika, ali i razviti i istražiti svoju vlastitu duhovnost i životne vrijednosti.