STUDIRANJE ARAPSKOG JEZIKA NEODVOJIVO JE OD STUDIRANJA ISLAMSKIH NAUKA - Jahić, Mustafa (Novi Muallim, 2022)
UDK 811.411.21'36:28-23 U ovome radu želi se ukazati na povezanost i međusobne utjecaje arapskog jezika sa svim njegovim naučnim disciplinama i islamskih nauka koji traju od početka objave Kur’ana, zbog čega je arapski jezik postao neodvojivi dio islama i svih islamskih nauka. Zahvaljujući tome, arapske jezikoslovne nauke zauzimaju značajno mjesto u izučavanju islamskih nauka, a arapski jezik postaje jedan od važnijih predmeta u islamskom obrazovnom sistemu. Imajući u vidu navedene činjenice, ovim radom želi se također istaći nužnost posvećivanja veće pažnje izučavanju arapskih jezikoslovnih nauka, uključujući arapski jezik i sve njegove discipline, i u našim islamskim obrazovnim institucijama.