RASIZAM JE FORMA SATANISTIČKE RELIGIJE: Intervju sa dr. Shermanom Jacksonom - Karčić, Hikmet (Novi Muallim, 2022)
UDK 316.647.82(73)(047.53) 28:323.118(73)(047.53) Dr. Sherman Jackson je šef odsjeka za Islamsku misao i kulturu kao i profesor Religije i američkih studija na Univerzitetu Južna Karlifornija (University of Southern California – USC). Dr. Jackson doktorirao je na Univerzitetu Pensilvanija i predavao je na Univerzitetima Teksas, Indijana, Vajn i Mičigen. Autor je nekoliko knjiga poput: Islamsko pravo i država: ustavna jurisprodencija Shihâb al-Dîn al-Qarâfî (E.J. Brill, 1996), Na granicama teološke tolerancije u Islamu: Abû Hâmid al-Ghazâlî-ev Faysal al-Tafriqa (Oxford, 2002) i Islam i problem crnačke patnje (Oxford, 2009). Svojevremeno je bio veoma aktivan u raznim američkim muslimanskim organizacijama. Sarajevo je posjetio u junu 2018.godine, gdje je učestvovao na seminaru Building bridges (Izgranja mostova) pod temom Nejednakost u svijetu: kršćanska i muslimanska perspektiva. Organizator seminara je Georgetown univerzitet iz Washingtona DC. Uloga suorganizatora je ove godine pripala Fakultetu islamskih nauka i Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Njegov boravak u Sarajevu iskoristili smo da porazgovaramo o islamofobiji, islamskom obrazovanju u SAD te o šerijatu na Zapadu.