REPREZENTATIVNI PRIMJERI ISLAMSKE UMJETNOSTI U PLJEVLJIMA: DŽAMIJA I VAKUF HUSEIN-PAŠE BOLJANIĆA - Abadžić-Hodžić, Aida (Novi Muallim, 2018)
UDK 061.27(497.16 pljevlja)”15” Kao iznimno utjecajna ličnost koja je obnašala visoke i odgovorne dužnosti pri Proti, Husein-paša Boljanić (?-1594.), porijeklom iz okolice Pljevalja, kroz utemeljenje svoga vakufa zaslužan je za društveni, ekonomski i kulturni razvoj Pljevalja (Taslidže) u 16. stoljeću. Osobito mjesto u vakufu Husein-paše ima središnja pljevaljska džamija koja nosi njegovo ime, a koja se ubraja među najreprezentativnije potkupolne džamije klasičnog osmanskog perioda u Bosni i Hercegovini. S obzirom na reprezentativnost projekta, sklad proporcija i bogatu dekoraciju interijera, te karakterističan detalj visokog tambura kupole izvana ojačane pilastrima, a koji se javlja na malom broju primjera kao i s obzirom na ulogu i značaj Husein-paše pretpostavka je da je nacrt za ovu džamiju napravio mimar Hajrudin, projektant Starog mosta u Mostaru.