FAZLUR RAHMAN: OKVIR ZA INTERPRETACIJU ETIČKO-PRAVNOG SADRŽAJA KUR’ANA - SAEED, Abdullah (Novi Muallim, 2018)
UDK 28-254 Preveo: Almir Fatić Pakistansko-američki mislilac i učenjak Fazlur Rahmana (1919-1988) bio je jedan od najsmjelijih i najoriginalnijih saradnika u pogledu diskusije o reformi islamskog mišljenja u dvadesetom stoljeću. Pošto Kur’an zauzima središnje mjesto u svakoj takvoj diskusiji, inovativni pristupi njegovog interpretaciji dio su svake reformske agende. S obzirom na važnost etičko-pravnog sadržaja Kur’ana u debati o obnovi i reformi, Rahmanovo djelo na tom području u fokusu je ovog rada. Specifični aspekti njegova pristupa bit će navedeni na temelju šest ključnih elemenata: Objava i njezin društveno-historijski kontekst; idealno/kontingentno; društvena pravda; obazriva upotreba hadisa i povezivanje prošlosti i sadašnjosti.