POGLEDI NA AUSTRALIJU U RAMAZANU - Spahić, Mustafa (Novi Muallim, 2022)
UDK 323.113:28(94) 821.163.4(497.6)-992 Jedna od bitnih literarnih formi unutar islamske kulture je putopis koji sve više odumire usljed različitih kulturnih mijena. No, putopis i dalje može biti korisno sredstvo za razumijevanje dalekih svjetova i stjecanje uvida u njihov izgled u funkcioniranje. Posebno može dati dobre efekte ukoliko se uz puke opise ponude stanovite sociološke, kulturološke i društvene elaboracije. Takav uvid nam nudi esej “Pogled na Australiju u ramazanu”. Ovaj rad ima ambiciju ponuditi osnovne historijske, demografske i kulturološke informacije o Australiji. No, fokus ovog rada je na Islamskoj zajednici Bošnjaka u ovom dijelu svijetu njihovom statusu, historijskom razvoju i djelovanju. Autor nas upoznaje sa velikim brojem džemata i likova koji su okupljeni oko njih i koji presudno utječu na okupljanju rasute bošnjačke zajednice na ovom prostoru.