SIROČE (JETIM) U ISLAMSKOJ TRADICIJI BOŠNJAKA - DURANOVIĆ, Elvir (Novi Muallim, 2019)
UDK 28:364.65-058.862 28-4 Autor u ovom radu tematizira pitanje odnosa prema siročetu (jetim) u islamskoj tradiciji Bošnjaka. Svoj odnos prema siročetu Bošnjaci su gradili na osnovu Kur’ana i Sunneta. S tim u vezi u prvom dijelu rada autor citira ajete i hadise o poziciji siročeta u islamu. Ključne riječi koje se mogu sumirati iz spomenutih citata, a kojevjerno oslikavaju odnos islama prema siročetu su: humanost, samilost, zaštita i pravednost. U glavnom dijelu rada autor je na primjerima objavljenim u islamskoj periodici u Bosni i Hercegovini ukazao na odnos Bošnjaka prema siročetu, koji, osim u rijetkim slučajevima, ne izlazi iz islamskih okvira. Radi preglednosti primjeri u radu navedeni su hronološkim redom.