ODGOJNI ASPEKTI U KUR’ANSKIM POREĐENJIMA - Ćeman, Nedžad (Novi Muallim, 2019)
UDK 28-254 811.411.21’38:28-23 U ovom radu govori se o poređenju, ‘jednoj od najljepših stilskih figura’, i njenoj zastupljenosti u Kur’ani-Kerimu. Na samom početku opširno smo definisali poređenje i naveli njene vrste po različitim osnovama. Potom smo, u glavnom dijelu rada, naveli kur’anske primjere za pet najvažnijih vrsta poređenja: jednostavno, stilsko, složeno, obrnuto i uključeno poređenje. Analizirajući navedena poređenja citirali smo riječi poznatih stilističara i komentatora Kur’ana jer one tek u kombinaciji daju željeni rezultat. Naime, stilistika je kao naučna disciplina postavljena radi izučavanja kur’anskog ‘idžāza (nenadmašnosti u retoričkom izražaju), a njena glavna pravila se u većini slučajeva izvode iz kur’anskog prelijepog stila. Cilj ovog rada i istraživanja jeste naglašavanje da je kur’anski izraz apsolutno najljepši zbog svoga stila, ali, u isto vrijeme, i zbog svojih odgojnih aspekata u njemu. Dakle, nakon svakog poređenja ukazali smo na njenu mogući odgojnu dimenziju, motivišući time čitaoce da ih i sami pronalaze u drugim primjerima kur’anskih poređenja.